5 najlepších európskych miest pre street art

Street art dokáže byť veľakrát nie len pastva pre oči, no môže mať taktiež hlbší význam a niesť určité posolstvo. Jeho história sa tiahne do dôb nástenných malieb, ktoré vybočovali od klasických galérií. Umelci, ktorí tieto diela tvorili chceli často vystihnúť charakter/symbol mesta. My sme preto dali dokopy 5 najlepších európskych miest pre tento druh umenia!

Bristol: domov Banksyho

Práve v Bristole sa nachádzajú niektoré z prvých Banksyho diel. Npariek tou, že identita tohto umeleca stále nie je známa, je známy po celom svete najmä jeho satiritcké diela.

Berlín

Berlín je centrom street artu od 70. rokov. Preslávil sa najmä vďaka The East Side Gallery, zbierke pouličných nástenných malieb, na najdlhšej časti Berlínskeho múru. V tomto projekte sa spojilo 118 umelcov a najznámejším výtvorom je pravdepodobne „Bratský bozk“ Dimitrjiho Vrubela.

Angoulême: malé mesto, veľké nápady

Asi hodinu od Bordeaux sa nachádza toto malé mestečko, ktoré je domovom Európskej školy výtvarných umení, ako aj Medzinárodného festivalu komiksov. Ak sem zavítate, zistíte, že umelci sa snažia premeniť toto mesto na krajinu komiksov. Najznámejším dielom je „La Fille des Remparts“ od Maxa Cabannesa.

Stavanger

Ak ste milovníkom street artu, toto mesto musíte nevštívíť! Nuart Street Art Festival funguje už viac ako 15 rokov. Je vyhlásený za jedno z najinovatívnejších miest pre pouličné umenie a mnohí umelci práve tu debutovali s niektorými zo svojich najnáročnejších diel. Príkladom je aj politicky zamerané dielo od umelca Nimi, s názvom „Peace off“.

Belfast

Pouličné umenie v Belfaste často zachytáva zaujímavú politickú situáciu Severného Írska. Nachádza sa tu totiž tzv. „Peace Wall“.

Bratislava

Na záver sme si pre vás pripravili pár ukážok z nášho hlavného mesta, ktoré nemôžeme vynechať. Mohli ste ich vidieť vrámci Street Art Festival Slovensko a niektoré z nich sú zachovalé dodnes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *