CONCRETE vol. 6

    Po minulom roku, kedy nás tvorcovia poľského magazínu Concrete mapujúceho scénu východnej Európy poctili dvoma číslami, je rok 2009 o niečo chudobnejší. Nebolo to spôsobené nedostatkom materiálu, toho je práve naopak neúrekom, ale skôr vedľajšími projektami, ktoré má na starosti tím okolo Concrete magu. Najnovšie číslo je od vzniku magazínu v roku 2005, už 6te v poradí, čo spolu s nákladom v počte 5000ks dáva tušiť o jeho úspešnosti.
Obsahovo nevybočuje z danej schémy – teda nesklame, ale ani neprekvapí. Každé číslo začína solídnou várkou poľských vlakov od zaujímavých, aj menej zaujímavých miestnych writers z miest ako Gdansk, Varšava, Wroclaw a ďalšie. Tie vypĺňajú časopis až po jeho 42 stranu, kde ich vystrieda hlavné mesto ČR. Drvivá väčšina prezentovaných pražských vlakov pochádza od mimo pražských writers, zaujímavú paletu tu predstavuje Ydie a jeho RNR crew. Po vlakoch z Prahy je tu krátky článok o poslednej jazde starých vozov pražského metra doplnená fotkami. Pri Prahe ešte zostávame a posledné slovo má Bros CMR, jeden z notorických writers reprezentujúcich toto mesto v interview, ktoré je ako obvykle okrem poľštiny aj v angličtine, a je doplnené fotkami od tohto writera.
Ďalšie stránky už patria Slovensku, ktoré tradične vo vlakovej scéne zastupuje Bratislava a MUTANTS, priestor však dostal aj stred a východ našej republiky /Diek, Kaisy, Smek, atď./.
Z ďalších štátov treba spomenúť Maďarsko, Srbsko, či Bielorusko. Všetko zastúpené pohyblivým cieľom, teda vlakmi, alebo metrami. Stien je v tomto čísle pomenej oproti minulým číslam. Tie legálne iba na štyroch stranách a ulica s traťou asi na šiestich, čo pri 140tich stranách /teda o niekoľko viac ako v predošlom čísle/ je trochu málo.
Po reporte z Ruska a moskovského metra sa zostávajúca časť magazínu venuje klasickým rubrikám ako Easters On Tour /východoeurópski writers na tour po západe/, mix fotiek západoeurópskych writers, ale aj stránka venovaná nedávno zomrelému writerovi Bashovi z nemeckého Dortmundu. Magazín uzatvára písaný report z japonska, doplnený fotkami na štyroch stranách, celé v réžii RCLS, GLK a MUTANTS. poslednou bodkou je ešte tradičná rubrika Metro Special, kde okrem iného môžete zhliadnuť metro z egyptského Caira.
Concrete magazine opäť dokázal, že je dobrým spôsobom, ako zostať ‘up to date’ s dianím na východoeurópskej scéne, minimálne tej ilegálnej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *