HOME SWEET HOME

Banksy´s Bristol – HOME SWEET HOME

Kniha je oslavou Banksyho street art-u v jeho rodnom meste – Bristole a zameriava sa hlavne na Banksyho počiatočné umelecké roky.

Obsahuje viac než 100 fotografií a obrázkov Banksyho umenia, tak ako aj Banksyho v akcii. Veľa z týchto fotiek ešte vôbec nebolo zverejnených. Text knihy má na svedomí Steve Wright, umelecký redaktor časopisu Venue, ktorý sa vydal po Banksyho stopách až ku jeho koreňom, ktoré dýchajú kultúrou deväťdesiatych rokov. Autor dôkladne vyhľadal ľudí, ktorí Banksyho poznajú a spolupracovali s ním – spomeniem umelcov Inkie-ho, 3D a majiteľa galérie Azlan. Následne s nimi spravil interview, na základe ktorých sa dozvedáme o Banksym ako umelcovi a o metódach, ktoré využíva pri práci.

Pre veľa ľudí bude prekvapením, že skoršie Banksyho diela boli sprejované voľnou rukou, jeho legendárne šablóny často obrých rozmerov prišli až neskôr. V knihe je mnoho fotografií, ktoré zachytávajú túto skorú tvorbu a je viac než zaujímavé vidieť ako sa Banksyho umenie vyvýjalo a posúvalo iným smerom.

Banksy je v tejto knihe ponímaný ako súčasť umelcov a hudobníkov, ktorí zohrali úlohu v spájaní Bristolu s originálnou New York hip-hop scénou.
Táto kniha je zároveň odcenením Banksyho diela ako takého. Vysvetľuje, prečo má Banksyho dielo tak nesmierny vplyv, pozerá sa na miesta, ktoré si Banksy vyberá pre svoje kúsky a ako s nimi tak efektívne narába, pričom využíva kontrast ostrého humoru a ľudskosti. Kniha vníma Banksyho ako umelca, ktorý pochádza z malého mesta a napriek tomu, a aj jeho anonymite je jeho dielo široko-ďaleko známe a má dopad nielen na umelcov.

Kniha má peknú tvrdú matnú obálku a lesklé strany. Z ukážok sa môže zdať, že zopár fotografií je nižšej kvality, ale vo veľkom knižnom  formáte je detail veľmi dobrý.

Popri ďalších knihách mapujúcich Banksyho umenie má určite aj HOME SWEET HOME svoje výnimočné miesto. Prečo? Kniha WALL AND PIECE sa venuje súčasnej Banksyho tvorbe, BANKSY LOCATIONS & TOURS je sprievodcom Banksyho umením. HOME SWEET HOME oslavuje Banksyho umenie v jeho rodnom meste a ukazuje nám ho od jeho skorých začiatkov, tak ako ho ešte nepoznáme. Odporúčam všetkým Banksyho fanúšikom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *