MA’CLAIM – Finest Photorealistic Graffiti

    Známa nemecká ‘hall of fame’ crew MaClaim predstavuje už tretiu reedíciu svojej úspešnej knihy o fotorealistickom graffiti. V USA by ich tvorbu označili ako ‘mural art’, čo je aj namieste, nakoľko s klasickým graffiti, v ktorom ide hlavne o písmo maju pieces tejto crew spoločnú asi len techniku maľovania sprejom. Kniha pojednáva o MaClaim crew, jej jednotlivých členoch a hlavne ich spoločných výtvoroch počas ich existencie od roku 2001. Je rozdelená do viacerých kapitol. Hneď za úvodom nasleduje sekcia Crew, kde sa postupne zoznámime so všetkými členmi tejto talentovanej partie. Akut, Case, Rusk a Tasso nás v anglickom texte oboznámia so svojimi začiatkami až po momentálny status elity na legálnej graffiti scéne. Už názov ďalšej sekcie Jams hovorí jasnou rečou o tom, kam sa budú ďalšie stránky uberať. Nájdeme tu množstvo fotiek z graffiti jamov po celom svete vrátane veľkých festivalov a akcií ako Battle of the Year, Splash, Write 4 Gold, či dobre známy Meeting of Styles. Vtipne podané charaktery vás zaujmú svojou precíznosťou spracovania a niekedy má človek pocit, že postavy na stenách sú naozaj živé. Pre productions tejto crew sú typické vždy charaktery od Akuta, Caseho a Tassa doplnené písmom, ktoré je spravidla v réžií Ruska.
V ďalšej kapitole sú vysvetlené niektoré triky, spolu s užitočnými radami a tak sa napríklad dozvieme, akú techniku používajú napríklad na to, aby dosiahly proporčne vyvážený kruh. Sekciu Sketches netreba zvlášť opisovať, nachádzajú sa tu skeče ako písma tak aj charakterov od všetkých členov tímu. Zaujímavá je rozhodne sekcia How 2. V tejto časti je totiž krok za krokom rozpísaný a rozfotený postup tvorby vybraných fotorealistických charakterov. Pre tých, ktorých láka aj tento smer je rozhodne poučné vidieť, ako vzniká ten ktorý charakter a aké triky, či techniku na to používajú tí najpovolanejší. Po nasledujúcej sekcií plnej výborných productions na legálnych stenách je tu časť s názvom Jobs – teda zákazky. Publikáciu uzatvára kapitola Canvas, teda výtvory namaľované na plátnach, väčšinou menších rozmerov s pozoruhodnou presnosťou. Tak ako aj pri ostatných kapitolách, aj tu nájdeme zopár užitočných rád a tiež varovaní pred chybami, ktorým sa treba vyhýbať.

MACLAIM – Finest Photorealistic Graffiti je na jednej strane kniha s množstvom výborných fotografií a skvelých stien a na strane druhej je tiež akousi príručkou, či manuálom pre tých, ktorí sa o podobné techniky chcú pokúšať sami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *