Molotow GRAFX – test

    Po teste Molotow markerov radu ONE4ALL na seba ďalší test nenechal dlho čakať. Tentokrát som sa zameral na metalické markery z línie GRAFX v kombinácií s už osvedčenými ONE4ALL.

    Ako podklad mi tentokrát miesto plátna poslúžil Molotow Black Pad formátu A4, čo je vpodstate blok s 30timi tvrdšími čiernymi papiermi (150g/m2). Na skeč som použil 3 markery z radu GRAFX s metalickými náplňami – medená, zlatá a strieborná. Toto combo som doplnil markermi ONE4ALL a to konkrétne čiernou s crossover hrotom, ktorý sa na tento typ podkladu ukázal ako ideálny, bielou a zelenou s rovnakým hrotom a fialovou s 2mm hrotom. Keďže má Molotow v GRAFX sérií aj bielu a čiernu, pôvodne som predpokladal, že sa zaobídem bez ONE4ALL, no na moje prekvapenie som zistil, že čierna a biela s línie GRAFX nie sú s metalickými markermi tej istej línie kompatibilné a teda nedokážu metalické farby, narozdiel od ONE4ALL prekryť. Bielu GRAFX som však skúsil v minulom teste s ONE4ALL markermi a tam sa ukázala v tom najlepšom svetle. Na fillin som teda použil spomínané GRAFX trio s 2mm hrotom. Tak ako vačšina markerov od Molotowu, aj GRAFX má samozrejme vymeniteľné hroty. Netušil som, ako sa bude správať papier, no obával som sa, že sa zvlní. To sa naštastie nestalo, respektíve len veľmi minimálne, ale Molotow vie prečo ponúka papier s vyššou gramážou. Bežný tenký kancelársky papier by sa s najväčšou pravdepodobnosťou dokrútil. Po predošlých skúsenostiach s 1mm xtrafine hrotom som sa mu tentokrát na linky vyhol a nahradil som ho už spomenutým umelohmotným špicatým crossover hrotom. Fungoval bezproblémovo a keďže je celý z umelej hmoty, nie je problém ho v prípade potreby očistiť. Na odlesky som použil bielu ONE4ALL, ktorá s crossover hrotom takisto písala ako víno. Pri detailoch a začisťovaní metalickými markermi som napriek porekadlu dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš, do nej vstúpil po tretíkrát a pekne sa v nej vymáčal. Zistil som, že tento hrot je vporiadku do chvíle, kedy s ním prvýkrát prestanete písať a odložíte ho. Potom začne zasychať a už sa k svojej predošlej sláve nevráti.  Ak som teda písal o výbornom crossover hrote, ktorý píše ako víno, xtrafine hrot by som prirovnal k čuču.
    Čo sa týka samotných metalických náplní, tie sú na alkoholovej báze a navzájom sa bezproblémovo prekrývajú, rovnako tak v kombinácií s ONE4ALL. Molotow zatiaľ žiaľ nemá v ponuke samostatné náplne do týchto markerov. Farba použitá v týchto markeroch je pomerne hustá, ale z rúk sa dá zmyť bezproblémov pod tečúcou vodou. Aj keď čierny Black Pad ako podklad dal GRAFX markerom výborne vyniknúť, rovnako tak sa dajú použiť aj na plátne a nemajú problém ani s drevom, či sklom, no každopádne mi príde čierny papier ako príjemná zmena. Metalické farby sú svojimi vlastnosťami naviac ideálne na takýto tmavý podklad a keď markery fungujú ako majú, čo v tomto prípade rozhodne platilo, môže byť skečovanie príjemnou činnosťou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *