MOLOTOW™ GRAFX UV-FLUORESCENT – test

Ahojte, toto je test fixiek MOLOTOW GRAFX UV-FLUORESCENT. Fixky svietiace pod UV svetlom. Vydajme sa na cestu oboznámenia sa s týmto produktom. 

Je možné ich dostať kusovo alebo v sade, kde je zastúpených všetkých 6 odtieňov- žltá, zelená, oranžová, ružová, modrá a špeciálna, voľným okom neviditeľná ‘invisible blue’. Ide o fixky typu Pump Softliner s jemným 1mm Brush hrotom, čo je technológia použitá aj v produktoch Aqua Ink a Calligrafx. Vzhľadom na jemnosť hrotu, ktorý má pripomínať štetec, bol vyvinutý nový systém tlakovania pomocou vrchnáku(viď foto). Stačí potlačiť raz-dva krát, prietok farby do hrotu je silný, pretlakovanie môže viezť k nežiadúcemu výtoku. Podotýkam, že hrot je vymeniteľný, pričom je okrem toho základného k dispozícii high flow, Chisel 2mm a 4mm Round hrot. Taktiež je možné zadovážiť si originálne 30ml náplne, pri ktorých je vhodné dať do pozornosti novinku od Molotowu slúžiacu na redukciu zagábania sa pri prepĺňaní markerov; Refill Extension

Na testovanie bol použitý obyčajný papier aj plagát. Žiadne rozdiely, čo sa týka funkčnosti fixiek, medzi týmito dvoma povrchmi neboli zaznamenané. Udáva sa, že by mali pracovať dobre v kombinácii s takmer všetkými hladkými povrchmi v interiéri.
Základný overený poznatok – áno, svietia. A nie je to len nejaká zdechlá náhražka, je s nimi možné dosiahnuť regulérneho, vyhaluzeniahodného žiarivého efektu. Jedine modrá svietivosťou značne zaostáva za svojimi súrodencami. Za normálneho svetla posôbia tieto fixky prakticky ako veľmi kvalitné zvýraznovačky. Skúšali sme prekrývať jednotlivé odtiene, s tým očakávateľným výsledkom, že tmavšími sa logicky dá ísť cez bledšie a žltá s ružovou robí peknú oranžovú. Prekrývanie čiernou bolo bezproblémové.
Farba je na alkoholovej báze a veľmi rýchlo schne, čo je pozitívne a nehrozí tak nechcené roznesenie farby po povrchu. Osobitne sme boli zvedaví na výkon údajne neviditeľnej modrej a vskutku tak aj bolo, ako malo byť. Pod obyčajným svetlom vôbec nie je vrstva tejto farby badať, samozrejme pokiaľ ovšem nenavrstvíte príliš a zmočíte tým papier. Po osvetlení UV lampou sa mysteriózne zjaví, nie je síce extrémne výrazná ale na efekt jednoznačne postačujúca.
Fotografovanie bolo mrte ošemetné, dosiahnuť výsledok ekvivalentný reálnemu vizuálu bolo kvôli práci so špecifickým typom svetla komplikované a musím povedať, že bez istej minimálnej odchýlky to nešlo. V reále sú farby ešte o niečo sýtejšie.

Hrať sa s týmito fixkami bolo veľmi zaujímavé, istotne existuje množstvo spôsobov, ako ich využiť v tvorivom procese. Nejedná sa o žiadne hračkárske napodobeniny ale ozajstné profesionálne kreatívne náradie. Dá sa vyhaluziť.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *