OVERKILL no. 14

    Berlínsky Overkill magazín je tu opäť s novým číslom, ktoré vyšlo niekedy koncom roku 2009 a ktorého dizajn sa už tradične nesie v klasickom duchu ‘punk style’.
Spomenutý dizajn je to prvé, čo vás asi na tomto magazíne upúta, či už v pozitívnom, alebo negatívnom zmysle. Ale je to aj tento druh dizajnu, ktorý k tomuto klasickému berlínskemu magazínu patrí, bez ktorého by to asi ani nebol on a preto ho treba bez námietok akceptovať a zmieriť sa s ním takým akým je. Ostatne, tejto téme som sa nevyhol ani pri recenzií predošlého čísla, ktoré si môžete prečítať tu.

    Čo sa samotného obsahu týka, ten sa nesie i naďalej v duchu berlínskeho lokalpatriotizmu, čo však hodnotím kladne, nakoľko magazínov snažiacich sa /viac či menej úspešne/ pokryť svojim záberom celú Európu je pomerne dosť. Exkurzie po európskych metro systémoch teda Overkill prenecháva iným magazínom. Gro magu patrí predovšetkým metrám a vlakom, ktoré občas striedajú legály, prípadne pritraťovky a ilegálne pieces na stenách v metro staniciach. Ulica tentokrát chýba a že je to určite veľká škoda mi dá zapravdu každý, kto toto mesto už aspoň raz navštívil osobne. Je ale možné, že tvorcovia si tento materiál odkladajú k prípravám ďalšieho pokračovania ‘Street Edition’ Overkillu. Taký počin by ma rozhodne zaujal, nakoľko prvá a zatiaľ posledná ‘uličná edícia’ Overkillu bola vynikajúca. Čo sa týka mien, je to samozrejme berlínska klasika /CMD, MRN, ETS,…/, zároveň ale aj množstvo takých, ktoré sú minimálne pre mňa novinkou. Priznám sa, že v časáku sa mi pomerne zle orientuje, vlaky sú premiešané s ulicou, no aspoň legály sú vždy pekne pokope. Overkill je určený hlavne pre tých, ktorí sú tomuto magazínu verní už dlhší čas a podobný layout im vyhovuje. Tí mladší a navyknutí na diametrálne odlišnú grafiku pravdepodobne siahnu po inom magazíne, no zároveň dodávam, že dizajn nie je všetko a nakoľko ide vždy hlavne o obsah. Ten je nabitý do posledného miesta. Totiž práve vďaka spomenutým kolážam je Overkill skutočne plný fotiek, ktoré sú na seba napasované, aby tak žiadne miesto nevyšlo nazmar. Potešilo ma, že celý 1000 kusový náklad je aj ručne číslovaný, čo dodáva každému výtlačku punc originality. Pre niekoho to môže byť maličkosť, no práve z maličkostí vznikajú veľké veci a osobne tento krok oceňujem.
Toľko k zatiaľ poslednému, 14temu číslu časopisu Overkill, ktoré vychádza od roku 1992 (!!!), k čomu si zaslúži gratuláciu. Nám už ostáva len dúfať, že čoskoro prinesie Overkill team aj ďalšie pokračovanie Street edition tohoto magazínu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *