Recenzia: Molotow Basic Sketcher – Überschwein

Vo svojej tvorbe sa venujem hlavne designu a ilustráciám. Najčastejšie pracujem klasicky s ceruzami, alebo akvarelom. Fixy boli pre mňa novinkou, no už dávno som túžila nejaké vyskúšať. Vďaka Rooftop som dostala možnosť otestovať radu Basic sketcher od MOLOTOW na báze alkoholu. Táto rada ponúka obrovské množstvo odtieňov a fixy majú dva hroty s priemermi 1mm a 2-6mm. S nadšením som fixy očakávala, keďže si ulietavam na všemožných výtvarných pomôckach. 
Vybrala som si 5 odtieňov (A105, A109, A38, A40, A120) a blender (A000).

Šedá je pre mňa pri tvorbe základ, takisto čierna, blender bol samozrejmosťou a na oživenie som si vybrala dva odtiene zelenej.

Prvé pokusy s fixami boli pre mňa mierne problematické, keďže som s nimi nemala žiadnu skúsenosť. Preto som s nimi najprv experimentovala na rôznych druhoch papierov. Najradšej používam tmavší recyklovaný papier, no nakoniec som si pre prácu s fixami vybrala akvarelový papier, na ktorom sa rozpíjali tak akurát, vynikli na ňom farby a mimo to obľubujem aj jeho štruktúru.
S fixami sa kreslilo neuveriteľne ľahko, nie je treba ne ne nijako tlačiť, farby boli naozaj sýte, nemala som žiadny problém s tým, že by vynechávala tuha. Fixy majú silný uzáver, vďaka ktorému určite nehrozí rýchle vyschnutie. Veľmi dobre sa vzájomne miešajú, i keď najprv som s tým mala problém, kvôli nedostatku podobných odtieňov, no s použitím blendera to hneď vyzeralo lepšie, keďže má vlastnosť prechody zjemniť. Takisto sa s ním dá vytiahnuť farba, vytvoriť akási imitácia odlesku. Na tieňovanie sa mi skvelo hodila A105 Cool Gray 3. Všetky farby sa na seba dajú dobre vrstviť, čiže je na vás, akú sýtosť farby chcete docieliť. Takisto je možné vytvoriť aj vrstvením jednej farby efekt tieňovania. Musím povedať, že som naozaj spokojná najmä s hrotmi fixiek. Tie sú kvalitné, ostré, nevidno na nich opotrebovanie, držia pekne pokope. S tenším hrotom sa dajú robiť aj veľmi jemné linky. Širší je vhodný na väčšie plochy.

Celkovo môžem Basic Sketcher doporučiť, určite aj pokiaľ s fixami ešte len začínate pracovať. Najprv to bude menší boj, no hneď ako nájdete cestu ako s nimi pracovať, zamilujete si ich. Sama sa už neviem dočkať ďalších ilustrácií s nimi a premýšľam nad kúpou ďalších odtieňov.
Simona Überschwein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *