Recenzia: Molotow Blackliner

Po recenziách produktov Molotow od ostrieľaných
umelcov ako Dominika Žáková, Ivana Jancíková či Hazi, sa hlási ilustrátor s osobitým
štýlom menom Marek Mráz. Na mušku si zobral produkt Molotow basic blackliner a vytvoril artwork, ktorý stojí za to!


Komplet text od autora:

„Testoval som Molotow Basic Blackliner
v kompletnej sade, čo je sada ôsmych fixiek s hrotmi 0,05mm, 0,1mm, 0,2mm, 0,3mm,
0,4mm, 0,7mm, 0,9mm, 1,0mm vhodných pre obrysy alebo skečovanie s permanentným
atramentom na alkoholovej báze. V minulosti som otestoval obrovské množstvo linerov
a bol som zvedavý, či práve tie od Molotowu splnia moje očakávania.


Ako ilustrátor pracujem už dlhšiu dobu iba s linermi, kde ručnú  kresbu vektorizujem a následne s kresbou pracujem digitálne. Preto sú pre mňa potrebné linery, ktoré držia čistú stopu bez bočných vrúbkov, nerozpíjajú sa a po použití gumy sa nenaruší štruktúra stopy. Pri recenzii som sa venoval hlavne týmto vlastnostiam. Ako prvé som si všimol tvar rúčky, ktorá je dosť tenká. U predošlých linerov iných značiek bola ich hrúbka problémom – pri tenších musíte pracovať jemnejšie s rukou, čo je výhoda pri menších hrotoch, ale zároveň nevýhoda pri väčších. Už po pár skúškach to však dostanete do rúk a budete nadšený. Liner je v ôsmich hrúbkach od 0,05 mm po 1 mm, čo je obrovská výhoda  (pri iných lineroch je rozsah max 4 hrúbky).

 

 

Poďme po poriadku, začnem najmenšou hrúbkou 0,05 mm, s ktorou sa dajú zobraziť aj tie najmenšie detaily. Nevýhoda je, že pri väčšom  tlaku sa hrot deformuje, čo ale neplatí u ostatných veľkostiach. Napríklad hrúbka 1,0 mm je to najlepšie, čo  som mal zatiaľ v rukách – pri práci ťahá linky doslova sama. Ostatné veľkosti sú tiež bezproblémové, držia výborne stopu najmä pri dlhších linkách zanechávajú stále rovnakú hrúbku, čo je super.


Následne som testoval ich kvalitu pri následnom gumovaní cez nakreslený povrch. Pri iných markeroch som mal problém, že po pregumovaní stratila stopa svoju farbu a niekedy aj tvar. Pri Molotowe sa tento deficit neprejavil a tak nebola potrebná ďalšia vrstva, čo má tiež vplyv na výdrž linerov. Výdrž linerov je porovnateľná s ostatnými na trhu. Prácu s Molotow Basic Blackliner set som testoval na rôznych papieroch od hrubšej gramáže cez klasické až po natierané výkresy. Jediný problém bol obyčajný výkres, keďže po pregumovaní značne pije a tak ostane linka rozbitá. U iných typoch papiera nebol žiadny problém.

 

Hotový artwork by Marek Mráz s Molotow Blackliner po vektorizácii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *