RUZD79 The Ultimate Blackbook

    Nostalgia, emócie, striktnosť, život, zármutok, energia…týmto a mnohým ďalším dýcha kniha, ktorú sa Vám v nasledujúcich riadkoch budem snažiť predstaviť. Je to kniha o legende, writerovi…je to kniha o človeku. Dovolím si vysloviť obavu, že v našich zemepisných šírkach a predovšetkým mladšej generácií nie až tak známom, pre tých ostatných je však berlínsky writer Ruzd 79 jednou z najzásadnejších postáv európskeho graffiti koncom 90tych rokov a začiatkom milénia. Ruzd79 The Ultimate Blackbook mapuje kariéru tohto talentovaného writera od jeho úplných začiatkov v rokoch 1992/93, až po tragický koniec v auguste roku 2002, kedy sa rozhodol ukončiť svoj život skokom pod kolesá vlaku, ktorý s takou obľubou dlhé roky maľoval.
Táto 216 strán hrubá kniha, je nabitá množstvom fotografií, z ktorých mnohé sú vo veľkom formáte a kde tie najdôležitejšie momenty sú komentované jeho najbližšími, v tomto prípade prevažne kolegami z graffiti sveta, ktorý bol pre Ruzda všetkým. Azda najvýstižnejšie o tom hovorí jeden z jeho vlastných citátov: ‘Vždy pre mňa bolo – a stále je – dôležité patriť ku vlakovej elite, ak niečo také je. Na začiatku som sa snažil zapadnúť medzi elitu v Berlíne, potom to už musela byť elita v celom Nemecku. Neskôr som sa zameral na Európu. Po celom svete by ma ľudia mali poznať ako trainbombera.’.
Kniha je rozdelená na sekcie s množstvom S trainov, metier, legálov, chrómov, tagov a taktiež skečov, všetko radené viacmenej chronologicky. Jedna sada strieda druhú a jednému sa nedá nezamyslieť nad tým, koľko nám tento človek toho ešte mohol ponúknuť…Kniha vás chtiac nechtiac svojimi fotkami a tiež príbehmi vtiahne do jeho sveta, sveta plného adrenalínu, zábavy a oddanosti. Ako writer bol všestranný a teda aj čitateľ, či už taký, alebo onaký, si tu nájde to svoje, nakoľko je tu obsiahnutá takpovediac každá graffiti ‘disciplína’, s výnimkou street artu, ktorý by som však za graffiti disciplínu nepovažoval.
Za záverečnými stranami a vševraviacim ‘The End’ je tu ešte akýsi epilóg, v ktorom je okrem iného aj celkom dlhý a zaujímavý príhovor RUZDovej matky, ako aj jeho sestry a ponúka zaujímavý a pochopiteľne aj značne emotívny pohľad z ‘druhej’ strany. Text je v anglickom aj nemeckom jazyku. Treba ešte dodať, že jednotlivé výtlačky sú razítkom číslované, čo im dodáva určitú dávku exkluzivity a istej zberateľskej hodnoty.
Ruzd79 The Ultimate Blackbook rozhodne odporúčam ako povinnú bibliu pre všetkých, ktorých zaujíma skutočné graffiti a z vlastnej skúsenosti viem, že táto kniha vie potešit aj ako pekný darček a tak, ak budete mať najbližie nejaký sviatok neváhajte a skúste pred svojou drahou polovičkou, prípadne rodičmi spomenúť práve túto knihu, alebo si ju jednoducho bežte kúpiť sami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *