Street art, ktorý priniesol nádej mnohým väzňom

JR je pseudonym francúzskeho fotografa a pouličného umelca. JR sú iniciály krstného mena Jean-René. Sám seba charakterizuje, ako fotografa a zverejňuje veľké čiernobiele fotografie na verejných miestach. Tvrdí, že ulica je najväčšou umeleckou galériou na svete a jeho cesta sa začala v uliciach Paríža.

Dokument Tehachapi

Francúzsky dokument, ktorý odhaľuje zákuliesie štvorročného projektu s väzňami v americkej väznici v Kalifornii. Spomínaný umelec v ňom využíva fotografiu, koláž a taktiež video. Dokument rozpráva o tom, ako sa zo strohého väzenského dvora stáva pre väzňov pominuteľné plátno. JR bol spočiatku prekvapený, že môže na takomto mieste ralizovať tak rozsiahly projekt. Myslel si, že povolenie, ktoré získal, bude len dočasné a nakoniec z toho boli takmer 4 roky práce a tvorby. Jeho tím spolupracoval s väzňami a taktiež s dozorcami, aby pomocou pomocou svojej charakteristickej techniky flypostingu vytvoril obrovský portrét 40 mužov.

Projekt, ktorý priniesol nádej

Tento projekt pozitívne voplyvnil mnozo väzňov, no najviac Kevina Walsha, ktorý strávil vo väzbe 14 rokov. Patril do rôznych gangov a mal problémy s drogami. Keď sa v roku 2021 dostal na slobodu, jeho prvým cieľom bolo odstrániť jeho charakteristiké tetovanie, na lícnej kosti, v podobe hákového kríža. Aj keď väzenie opustil, vracia sa tam dodnes, no ako člen tímu JR a pomáha v náprve ostatných. Sám neveril, že sa dokáže niekedy zmeniť, no jemu aj ostatným tento projekt zmenil život a priniesol im nádej na lepšiu budúcnosť.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *