Street artista, ktorý používa netradičnú techniku

Alexandre Farto, známy tiež pod pseudonymom Vhils, patrí medzi najslávnejších pouličných umelcov, no jeho technika je trocha netradičná.

Rovnako, ako ostatní, začal nelegálne maľovať graffiti, ako 13-ročný, no neskôr v šestnástich začal objavovať svoj špecifický štýl a podpis. Tento známy artista tvrdí, že začal o maľbe samotnej premýšľať trocha inak, namiesto toho, aby vrstvy pridával, rozhodol sa ich uberať a tým vytvoriť umelecké dielo. Miesto sprejov a farieb začal používať kladivá, dláta, dokonca výbušniny a vďaka svojmu špecifickému štýlu sa jeho tvorba dostala až na steny v Lisabone.

Veľká pauza

Keď mal približne 19 rokov odišiel študovať do Londýna a dal si dlhšiu pauzu od umenia, no v tom období mu prišla pozvánka na The Cans Festival. Počas tejto udalosti mal veľké šťastie a objavil sa práve vedľa svetovo uznávaného umelca Banksy. Toto posunulo jeho kariéru vpred a stal sa známym aj mimo jeho rodnej krajiny, Portugalska.

Pozoruhodný projekt

Jeden z jeho prvých pozoruhodných projektov sa začal v Rio de Janeiro. Spolupracoval s mimovládnou organizáciou a na ruiny domov začal vyrezávať tváre ľudí, ktorí sa cítili nevypočutí a boli donútení svoje zázemie opustiť. Všetci sa vďaka tomuto nápadu začali pozerať na celú situáciu inak, pritiahli istú pozornosť a projekt sa nazval „Pre ľudí, aby boli vypočutí.“ Vhils si otvoril vlastné štúdio, kde so svojim tímom pracujú na rôznych umeleckých projektoch a vyrezávajú maľby po celom svete.

V prípade, že by vás tvorba Vhilsa zaujímala, môžete si na našom e-shope zakúpiť jeho knihu: https://rooftop.sk/catalogsearch/result/?q=vhils

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *