The People vs. Hotboy Hert

V prvopočiatkoch svojej kariéry musí každý bomber, či už vedome alebo nevedome, akceptovať možnosť priameho stretu so zákonom.  Podľa úrovne intenzity, na ktorú ašpiruje to môže byť prakticky nevyhnutnou skutočnosťou. Pravdepodobnosť tohto stretu sa postupom času alarmujúco zvyšuje. Zákony sa pod váhou civilnej nespokojnosti a dôsledkom povrchnosti reakcií úradov sprísňujú (shout out to Katka). Počet hliadok, zdá sa, za posledné roky markantne vzrástol, ako aj do istej miery ich orientácia v graffiti problematike. Napríklad z užitočného čekera sa môže pri nevhodnom usmernení ľahko stať indícia pre puertá. 360° kamery, mobily a všeobecne technologický pokrok, to všetko, a mnoho iných vecí, hraje proti sprejerom. Spoty so svojim limitovaným počtom prístupových a únikových ciest sa opakovaným užívaním postupne prevárajú. A tak miesta doma a v zahraničí, ktoré sa ešte minulé leto maľovali v šlapkách, môžu byť dnešným dňom prehrotené a v nešťastnejšom prípade zabité. Namaľovať ten istý flek na prelome milénia a v roku 2014 môže byť, a spravidla aj je, totálne iná záležitosť (takže si to podľa tohto vzorca nezabudni pri najbližšom udelovaní kreditu a porovnávačkách prerátať chlapina). V neposlednom rade; čím vyššie ideš, tým tvrdšie môžeš dopadnúť. Za roky bombenia si jedinec síce vyvinie šiesty zmysel a pozná svoje ihrisko, úmerne tomu ale ubúda štastie a zvyšuje sa citlivosť spoločenského radaru voči jeho aktivite. Po prirátaní všetkých vyššie vymenovaných faktorov, sa dá konštatovať, že súčasný aktívne nakladajúci writer je buď úplný sebadeštruktívny blbec alebo romantický hrdina, ktorý chrabro nesie isté veľmi vzácne, avšak prehliadané posolstvo. Mám to privilégium poznať zopár takých ľudí, a myslím, že pravdivé sú obe tvrdenia. Podotýkam, že toto všetko nemá mať odradzujúci charakter (ani navádzajúci samozrejme, to by bolo ilegálne), stále sa dá, len situácia volá po adaptácii a upravení spôsobov v súvislosti s jej vývojom. 

Hlavným reprezentantom témy tohto článku je americký writer Hert. Aktívne pôsobil v rodnom Buffale a Pittsburghu. S jeho vtedajšou situáciou som sa prvý raz oboznámil, keď som niekde narazil na tento text pochádzajúci priamo z útrob nápravného ústavu. Hert, menom Ian de Beer, bol spolu s kolegom píšucim MF.One uväznený za graffiti. Ich príbeh vo mne zarezonoval už vtedy, pretože exemplárne zobrazoval poraklenosť tamojšieho nápravno-výchovného systému, ktorý síce u nás ešte zďaleka nedosiahol takých monštruóznych rozmerov, jeho diery sú však principiálne analogické. S odstupom času, na riadkoch tohto vskutku silného článku Hert vlastnými slovami faktuálne opisuje jeho peripetie so zákonom.
Sumarizácia:
V roku 2010 bol za jeden trestný čin a 69 priestupkov spojených s graffiti odsúdený na 1-3 roky vo väzení, 5 rokov špeciálnej podmienky a musí zaplatiť takmer 50,000 dolárov. Súčasťou jeho podmienky bolo okrem iného zákaz šoférovať, povinnosť bývať s rodinným príslušníkom a byť v mieste pobytu od 9pm do 8am, zákaz držania akýchkoľvek inštrumentov spojených s tvorbou graffiti vrátane kriedy a farbičiek(v tomto prípade sa sprej klasifikuje ako zločinný inštrument, rovnako ako by tomu bol v prípade napadnutia či vraždy nôž alebo hocičo iné). Vo väzení strávil rok a sedem mesiacov, stratil množstvo kamarátov a priateľku. Kaucia stála 25,000 dolárov, právnik 10,000. V dobe spáchania zločinu mal 20 rokov, 22 keď ho zavreli a 25 keď to spísal. 
Fun fact: Počas pobytu za mrežami sa stretol s bývalím policajtom s 13-ročnou praxou, ktorý najebaný zrazil mladého človeka a ušiel. Až po dvoch rokoch ho odsúdili, keď ho natrel jeho kolega. Dostal 1-2 roky a 15,000 dolárov pokutu. You do the math. 
Hej a dostal ešte big-up od nejakého bachara, čo poznal jeho tvorbu z ulice.

via Mass Appeal

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *