CONCRETE vol. 7

    Od posledného vydania poľsko/východoeurópskeho graffiti magu Concrete uplynul už rok a tak bolo načase prísť opäť s exkurzom scény východoeurópskeho bloku.
Hneď v úvode sa dozvedáme, že vďaka stagnácii varšavského magazínu Uwaga dostalo práve toto mesto v Concrete o niečo viacej stránok než obvykle. Osobne to považujem za nie najšťastnejší krok, nakoľko poľských vecí v Concrete je vždy neúrekom a prijal by som skôr viac stránok venovaných iným mestám, dokonca i na takú miniscénu akú ma Slovensko je 5  stránok trochu málo. Nakoľko však magazín vychádza práve v Poľsku je tento krok logický a pochopiteľný.
    Poďme ale pekne poporiadku. Poľsko má veľmi aktívnu scénu s množstvom writerov a tak zaplniť 40 strán veľkým množstvom panelov a wholecarov nie je žiaden problém. Najvačší priestor majú zaslúžene mestá Varšava a Gdansk a klasické mená, ktoré scénu ťahajú dlhé roky /Sien, Bitch, Meat, Uran, HTPS, WTK, EWC,…/.
Z Poľska je to v magazíne len na skok k čechám a tak ďalšim mestom v poradí je Praha so svojou náložou panťákov a poschoďákov. Hlavné mesto našich susedov sa opäť nenechá zahanbiť, i keď je treba povedať, že väčšina pieces je od mimopražských writers /Ydie, Enjoy, Maker, …/. Zbytok Čiech reprezentuje prevažne Brno /ACL, RES/. V Čechách ešte tak trochu ostaneme, nakoľko jediné interview v tomto magazíne je s členkou dievčenskej crew PUFF – Sany. Tento výber ma osobne po zaujímavých a prínosných rozhovoroch z minulých čísiel /Tish, Ekin, Bros/ trochu zaskočil a popravde samotné interview ani nezaujalo, o pieces nehovoriac.
    Legálov a ulice je v magazíne pomerne málo, no selekcia je vcelku dobrá a tak sa rozhodne nenudím ani listovaním 12tich strán plných tohoto odvetvia graffiti.
Budapešť má z 5tich strán 3 venované metru, čo je pomerne slušný pomer. Zhruba v polovici magazínu sa dostane na rad aj Slovensko. Na 5tich stranách nám tvorcovia naservírujú výber toho najlepšieho, čo im prišlo do redakcie. Mená sú to samozrejme klasické, Bratislavu zastupujú MUTANTS a RASCALS, zbytok republiky Smek, Kaisy, Diek, Ymro a ďalší.
    Pomerne mladá ukrainsko-ruská scéna je posledné roky na vzostupe s množstvom aktívnych a kvalitných writerov, čo by som pred niekoľkými rokmi považoval skôr za utópiu a rozhodne ma to teší.
    Záver magazínu s už tradičným názvom Easters on tour prináša nádielku metier a vlakov z miest ako Berlin, Brusel, Miláno a ďalších typických ‘dovolenkových’ destinácii writerov.

    Magazín vychádzajúci od roku 2005 má teda už úspešne zasebou prvú päťročnicu a tak verím, že bude v nasadenej latke pokračovať minimálne ďalších 5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *