Underground Productions 39

    Švédsky magazín UP, alebo ak chcete Underground Productions, vychádzajúci od roku 1992 prichádza s číslom 39 a už od predošlého čísla s kompletne vynoveným dizajnom a novými rubrikami. Tento časák je trochu iný než vačsina a to hlavne tým, že textu je tu viac ako v iných graffiti magazínoch a to takmer na každej strane. Čitateľa tu teda zaujmú nielen fotky, ale taktiež reportáže z miest, novinky z graffiti sveta, či testy náplní a fixiek.
Ako každý UP, aj tento má v rubrike ‘In Focus’ špeciály, teda reporty hneď s dvoma writermi. Prvým je dobre známy Bates z Kodane, ktorý sa na graffiti scéne pohybuje dlhšie než mnohí z vás žijú a jeho názor má určite váhu. Nie je to klasické interview, okrem typickej šablóny otázka – odpoveď je tento špeciál poprepletaný textom, čo tvorí akýsi súvislý dokument. Celé je to samozrejme doplnené fotkami z Batesovej produkcie a to čisto legálnymi výtvormi, prevažne na stenách. Druhým writerom, ktorému sa v špeciáli venuje rubrika ‘In Focus’ nie je nikto iný, ako člen Bratislavských crews Mutants a Spk – Derick. Interview a text je o jeho postojoch ku graffiti v Bratislave a ku graffiti všeobecne, nechýbajú ani fotky pieces, tentokrát čisto na vlakoch, alebo metrách. Ďalší report sa točí okolo cesty tvorcov magazínu cez Budapešť do balkánu, kde sa z textu, ale aj fotiek dozvedáme čo – to o scénach v takých mestách, akými sú napríklad Sarajevo, Beograd, Sofia, či dokonca Istanbul (kde však graffiti ako také ešte neexistuje, respektíve nie je tak rozšírené a väčšina nápisov na stenách nesie skôr politický odkaz).
Netradičný je aj report z poza veľkej mláky, nie však z New York City ako by mnohí čakali, ale z pôsobiska veľkého Al Caponeho, teda Chicaga. Jeho súčasťou je interview s miestnym writerom, opisujúcim situáciu v meste. V zbytku časáku nechýba rubrika ‘swedish walls’, teda švédske steny a rovnako tak trainy, kde okrem klasických metier a steeltrainov môžeme nájsť aj freighty, čiže nákladné vlaky, ktoré majú aj u nás stále viac priaznivcov. Čerešničkou na záver je vcelku užitočný test markerov ako Krink, On The Run, či Posca marker a to Štokholmským writerom Uzim. Tento magazín je písaný v angličtine a ak náhodou patríte k tým, ktorých nudia časáky zamerané jednostranne /prevažne na vlaky/, UP vám ponúka pomerne vyvážené množstvo fotiek, či tém z každej oblasti a tým pádom je to rozhodne niečo pre vás.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *