XPLICIT GRAFX issue 10

    Xplicit Grafx je tu znova a to už so svojím 10tym číslom v tretej sérií, v ktorej nám po radikálnej zmene dizajnu od leta 2006 každoročne servíruje štyri, kvalitou nabité čísla, čím sa jednoznačne zaraďuje medzi najproduktívnejšie magazíny, kde však kvalitatívna latka nie je na úkor veci, ba naopak – dodržiava svoj vysoko nasadený štandard a každoročne ho posúva vyššie.
Ako iste viete, je to magazín vychádzajúci vo Francúzsku, jeho spektrum záberu je však celosvetové – preto nikoho neprekvapí ani fotka z Indie na coveri magazínu. Samotný časopis je rozdelený na klasické sekcie obsahujúce to najlepšie, čo scéna ponúka. Hneď z úvodu je to pekná paleta metier s menami ako Banos, Sien, či crews ako Uht, Mutants, Fame a mnoho ďalších. Nasledujúcich pár stránok nás budú sprevádzat farbami žiariace legálne steny z Nemecka, Dánska, Holandska, Austrálie, ale i takých exotických miest ako je Bombay v Indii. Ako to už býva, ani v tomto čísle sa nezaobídeme bez hovoreného/ písaného slova v podobe hned dvoch interviews, prvé s dobre známym writerom a tiež členom Montana writers teamu, po ktorom táto značka i pomenovala jeden zo svojich odtieňov. Reč je o writerovi pochádzajúcom zo švajčiarskeho Baselu menom Mr. Maks z Moas crew, ktorý je rozhodne zárukou kvality. Text je dvojjazyčný a to ako vo francúzskom jazyku, tak aj v anglickom preklade a čo je najdôležitejšie, je aj zaujímavý a rozpráva príbeh človeka, ktorý sa o graffiti začal zaujímať pred 18timi rokmi, čo aj vysvetľuje určitý nadhľad, ktorý je z rozhovoru cítiť. Ďalšie stránky s podtitulom ‘Silver Surfers’ nás prevedú strieborným svetom bombingov pri tratiach a inde. Druhým zo spomínaných rozhovorov je interview s Eksitom z nemeckej Ruhr arei, prezentujúcim hlavne vlakovú scénu. V rozhovore sa venuje svojim cestovateľským ambíciám, ale reč príde taktiež na ‘newcomers’ a jeho odporúčania začiatočníkom. Na ocot neostanú ani prívrženci verejnosťou tak zatracovaných ‘klikihákov’ a teda prezentácia tags a throw ups tu má tiež svoje miesto, rovnako tak sada rooftopov a zbombených nákladných áut. Záver patrí Taliansku, konrétnejšie vlakom, ktoré plynule prejdú do poslednej, ale napriek tomu veľmi zaujímavej a lákavej sekcie ‘Silver Bullets’ s chrómovými wholecarmi z Berlína, Paríža, Barcelony a ďalších miest.
V krátkosti zhrnuté – Xplicit Grafx zase raz nesklamal a priniesol opäť slušnú dávku graffiti – teda kvality, štýlu, ale i adrenalínu zvečneného na 148mich stranách, ktoré si netreba nechať ujsť.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *