UP 41

    Zimné číslo škandinávskeho Underground Productions, alebo po novom UP magazínu pokračuje v zabehnutých koľajách. Rýchly prehľad dôležitých highlightov magazínu na jeho coveri nás upozorní hneď na niekoľko článkov tvoriacich jeho obsah. Medzi prvými je článok zo zámoria, presnejšie z pripravovaného dejiska tohtoročnej olympiády – Kanady. Je vynikajúci a hlavne jedinečný, článkov o kanadských writeroch a metro systémoch miest ako Vancouver, Montreal, Toronto a ďalších veľa nie je. Popravde je to asi prvý článok zameraný na kanadskú scénu, ktorý som čítal. Okrem iného som sa čo-to dozvedel i o policajnom projekte s krycím názvom ‘Picasso’, ktorý mal za úlohu pochytať writerov vo viacerých mestách Kanady. Nie, nehovorím o obsahu nejakého zlého béčkarskeho filmu, graffiti na vlakoch a metrách naberajú za posledných 10 rokov i v zámorí na intenzite a oficiálni predstavitelia miest sa tomuto fenoménu snažia zabrániť ako len môžu.
    Keď sa povie Stockholm priaznivcovi ilegálneho writingu sa popri mnohých ďalších menách určite vybaví  aj Fher a jeho PMS crew. Kto by však čakal rozhovor bude prekvapený. Podľa slov redakcie je tento writer skôr majstrom písaného slova /majúc na mysli samotny writing/, než toho hovoreného a tak nechá za seba hovoriť fotky, no okrem nich sa o tomto writerovi vyjadria pár vetami aj niekoľkí zásadní writeri Stockholmskej scény ako napríklad Skill, Hnr a ďalší.
Ďalší článok nesúci názov The Battle of New Orleans hovorí o chlapíkovi žijúcom v americkom meste New Orleans, ktorý z duše nenávidí graffiti a sám na vlastné náklady ich v rámci svojho voľného času odstraňuje. Nie však zbuffovaním, ale pretretím sivou latexovou farbou bez ohľadu na to, či sa jedná o stenu, sklo, alebo dopravnú značku polepenú street art nálepkami. Svojim počínaním si tento 53 ročný freak vyslúžil medzi miestnou komunitou meno Gray Ghost a túto svoju činnosť si ide už od roku 1997. Z článku sa tiež dozviete, kam táto jeho snaha viedla.
Z jednotlivých príspevkov v tomto magazíne je cítiť profesionálnejší, žurnalistický prístup redaktorov než je to pri väčšine obdobných článkov v podobne zameraných magazínoch. Čo by to bol za graff magazín bez fotiek a tak sú samozrejme okrem textu k videniu aj nejaké tie fotky, ktorých síce nie je toľko ako v bežnom magazíne, ktorý ma jedno, maximálne dva rozhovory a zbytok tvoria fotky, no povedzme, že ich je tak akurát.
    Torkel Sjostrand, člen UP teamu strávil minulý rok pár mesiacov cestovaním po amerike, odkiaľ si okrem zážitkov priniesol aj kopec reportáží, preto je v najnovšom UP magu pomerne veľký počet článkov týkajúcich sa scény z poza veľkej mláky. Ak patríte k jedincom, ktorí si radi na záchode listujú v časopisoch, UP číslo 41 môže byť tým pravým spoločníkom pre tieto krušné chvíle…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *